عرضه اولیه ارز دیجیتال ICO چیست؟
عرضه اولیه ارز دیجیتال (Initial Coin Offering) روشی است که با استفاده از آن، سرمایه اولیه پروژه های جدید بستر بلاک چین را جمع آوری میکنند. در واقع پروژه هایی که میخواهند فعالیت خود را آغاز کنند اما در ابتدا بودجه اولیه کافی و لازم را ندارند، با استفاده از این روش هزینه های ایجاد و اجرای پروژه را جمع آوری میکنند. البته عرضه اولیه مختص ارزهای دیجیتالی نیست، بلکه در بازار بورس نیز شرکت های زیادی به وسیله آن، برای اولین بار سهام اولیه (IPO) خود را ارائه نموده و به جذب سرمایه میپردازند. در این مقاله درباره ICO و ویژگیهای آن در بلاگ رمزینو صحبت خواهیم نمود. با ما همراه باشید و در پایان نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
توکن (Token) چیست و چه تفاوتی با کوین (Coin) دارد؟
از آنجایی که عرضه اولیه ارز دیجیتال با استفاده توکن میباشد، در ابتدا به معرفی توکن و تفاوت آن با سکه یا کوین میپردازیم. Token و Coin هر دو جزو ارزهای دیجیتال به شمار می روند. تفاوت این دو در بلاکچین آنهاست. کوینها بلاک چین اختصاصی خود را دارند، اما توکن ها از بلاک چین کوین ها به عنوان میزبان استفاده میکنند و بستر اختصاصی خود را ندارند. توکن ها برای عرضه اولیه یا ICO مورد استفاده قرار می گیرند. Token ها بعد از اینکه اعتبار و ارزش کافی را کسب کردند، می توانند بلاک چین اختصاصی خود را ایجاد کنند و تبدیل به کوین شوند.
هر فردی به راحتی می تواند توکن اختصاصی خود را در کوتاه ترین زمان ممکن ایجاد کند. ایجاد توکن هزینه بسیار کمی نیاز دارد.
تاریخچه ای از ICO ارز دیجیتال
در سال 2013 آزمایشگاه ریپل با نام (Ripple Lab) حدود 100 میلیارد توکن ریپل (XRP) ایجاد کرد و عرضه اولیه آن را انجام داد. هدف از عرضه اولیه توکن ریپل جذب سرمایه برای توسعه و گسترش شبکه ریپل بود. لیسک (LISK) یکی دیگر از ICO های موفق و مشهور است که در سال 2016 رقمی معادل 5 میلیون دلار از عرضه اولیه توکن کسب کرد. اما مهم ترین و برجسته ترین ICO مربوط به اتریوم است. در سال 2014 با هدف ایجاد و گسترش شبکه اتریوم، توکن ETH ایجاد شد. این توکن با قیمت حدودی 0.0005 بیت کوین فروخته شد و حدود 20 میلیون دلار سرمایه را جمع آوری کرد. بعد از ایجاد شبکه اتریوم، این توکن به شبکه اختصاصی Ethereum منتقل شد و به سکه یا (Coin) بلاک چین اتریوم تبدیل شد.
با ایجاد شبکه اتریوم، بستر مناسبی برای اجرای قراردادهای هوشمند و ICO ایجاد گردید.
موارد مهم در اجرای ICO
یک شرکت یا پروژه هنگامی که تصمیم به عرضه اولیه ICO میگیرد که نیاز به تامین سرمایه داشته باشد. در این صورت با ایجاد توکن اختصاصی، به عرضه اولیه ارز دیجیتال می پردازد. بدین منظور ضروری است که مراحل زیر طی شوند:
- تخمین و برآورد منابع مالی مورد نیاز
- تخمین زمان حدودی برای اجرا
- تعیین تعداد توکن برای عرضه اولیه
- مشخص کردن واحد پول دریافتی برای جذب سرمایه
- ارائه توکن ها به بازار ارز دیجیتال به صورت آنلاین
روند انجام عرضه اولیه دیجیتال ICO
توسعه دهندگان و سرمایه گذاران معمولاً با ارز دیجیتال یا ارزهای فیات (Fiat) به خریداری توکن ها اقدام میکنند. در صورتی که عرضه اولیه به دلایلی موفقیت آمیز نباشد و بودجه به حد نصاب مورد نیاز نرسد، پول دریافتی به توسعه دهندگان و سرمایه گذاران بازگردانده میشود. با اینکه عرضه اولیه ارز دیجیتال تحت کنترل و مدیریت هیچ موسسه یا ارگانی نیست و قانون تصویب شده بین المللی ندارد، اما کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) می تواند در آن ورود نموده و مداخلاتی داشته باشد. وقتی در یک ICO سرمایه گذاری کنید، اتریوم، بیت کوین، لایک کوین و یا هر رمز ارز مورد نظر دیگر را برای پرداخت به قرارداد هوشمند می فرستید. بعد از آن، قرارداد هوشمند بر اساس میزان پرداختی شما، نسبت به ارسال توکن پروژه اقدام می کند.
یک مقاله مفید دیگر در همین رابطه بخوانید: ماینینگ ارز دیجیتال و روش های انجام آن
علت استفاده پروژه ها از عرضه اولیه ICO
مطمئناً یکی از دلایل اصلی برای عرضه اولیه پروژه ها، جذب سرمایه است. پروژه های بسیار کاربردی و قوی که بودجه لازم برای انجام کار را ندارند، با استفاده از ICO می توانند بودجه کافی را کسب کنند و فعالیت خود را آغاز کنند. بعد از اینکه پروژه به موفقیت کافی رسید، ارزش توکن ها نیز بالاتر خواهد رفت و سرمایه گذاران از این موضوع نیز سود خواهند برد. وام دهی بانک ها یا موسسات مالی فرآیند بسیار پیچیده و طولانی دارد. معمولاً بانک ها برای پروژه های استارتاپ و جدید وام نمیدهند. اما با استفاده از عرضه اولیه دیجیتال میتوان هزینه مورد نیاز را تامین کرد.
در همین رابطه بخوانید: کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
راه اندازی عرضه اولیه ارز دیجیتال ICO
شرکت ها یا پروژه هایی که قصد جمع آوری سرمایه از طریق ICO را دارند، در ابتدا یک نقشه کلی از پروژه یا وایت پیپر (White Paper) آن را منتشر می کنند. در این نقشه اطلاعاتی مانند اهداف کلی پروژه، سرمایه حدودی مورد نیاز، حداقل سقف خرید توکن، نوع ارز دیجیتال یا پولی که برای خرید توکن باید استفاده شود و غیره درج میگردد.
هدف از خرید ICO برای سرمایه گذاران چیست؟
معمولاً افراد به دو هدف اقدام به خرید توکن این پروژه ها می کنند.
- فروش در قیمت های بالاتر
- استفاده از رمز ارز در زمینه اهداف بیان شده توسط اعضای تیم.
انواع عرضه اولیه ارز دیجیتال
سه روش مهم و کاربردی برای عرضه اولیه ارز دیجیتال وجود دارد که در ادامه با هم بررسی می کنیم:
1-عرضه اولیه سکه صرافی (Initial Exchange Offering)
این روش به اصطلاح عرضه اولیه سکه صرافی ها (IEO) نام دارد. در این روش خرید سکه از صرافی ارز دیجیتال ایرانی یا خارجی معتبر انجام میشود. عرضه اولیه سکه صرافی به نمایندگی از یک پروژه استارتاپ میباشد و تیم پروژه به صورت مستقیم در (IEO) شرکت ندارد. در واقع از آنجایی که صرافی ارز دیجیتال قبل از انتخاب و سرمایه گذاری روی پروژه تحقیقات زیادی انجام میدهند، می توان به اعتبار کافی پروژه اطمینان داشت و با خیال آسودهتری نسبت به ICO سرمایه گذاری را انجام داد.
2-عرضه اولیه توکن اوراق بهادار (Security Token Offering)
همانگونه که از نام آن مشخص است، این توکن بسیار شبیه اوراق بهادار میباشد. بدین معنی که از فیلترهای قانونی متعدد مانند احراز هویت و شفافیت های مالی و اعتبار گروه توسعه دهنده عبور میکنند و جزو معتبرترین عرضه های اولیه محسوب می شوند. همچنین از آنجایی که بررسی های قانونی در (STO) نقش اساسی دارند، اعتبار پروژها بسیار بالا و ریسک سرمایه گذاری در آن بسیار پایین است.
3-عرضه اولیه سکه برگشت پذیر (RICO)
این روش به صورت توکن هایی است که قابلیت بازگشت دارند. یعنی در هر مرحله فرد سرمایه گذار میتواند توکن ها را عودت دهد و پول خود را پس بگیرد.
پس بر اساس اعتبار و کم ریسک بودن ارزهای اولیه دیجیتالی می توان طبقه بندی زیر را انجام داد
ICO<IEO<RICO<STO
اقبال سرمایه گذاران به چه ICO ای بیشتر است؟
معمولاً کسانی که قصد خرید توکن های عرضه اولیه یک پروژه را دارند، این موارد را در نظر میگیرند:
- بررسی میزان رقابت در پروژه و بررسی رقبای فعلی
- اعتبار سنجی اعضای تیم، فعالیت های فعلی و قبلی و موفقیت ها و شکست ها
- روش استفاده از وجوه جمع آوری شده طی عرضه عمومی
- بررسی نقشه راه (Roadmap) پروژه و مدت زمان اجرای آن
- تعداد توکن ها، قیمت هر عدد، مقدار عرضه شده در ICO و مقدار ذخیره شده برای سایر امور
کلاهبرداری در ICO
با تمام ویژگی هایی که عرضه اولیه ارز دیجیتال برای کمک به پروژه های جدید ایجاد می کند، اما در این میان برخی افراد سودجو و کلاه بردار با این روش به اخاذی میپردازند. به این صورت که با ایجاد پروژه جعلی، به عرضه اولیه توکن می پردازند. سپس بعد از جمع آوری سرمایه کلاه برداری مالی انجام می دهند. در این صورت، شاید برایتان این سوال مطرح شده باشد: چگونه از اعتبار عرضه اولیه ارز دیجیتال اطمینان پیدا کنیم؟
ترفند های انتخاب ICO معتبر
از آنجایی که ارائه ICO ها کاملا آنلاین است و تحت نظارت هیچ نهاد قانونی ای نیست، بهتر است برای سرمایهگذاری از ICO های معتبر استفاده کنید. همچنین از خرید ارز دیجیتال بدون احراز هویت در عرضه اولیه خودداری کنید، زیرا ICO هایی که احراز هویت دارند، دست کم تحت کنترل و نظارت مرجعی قانونی میباشند. در اینجا چند تکنیک مهم را برای کاهش ریسک سرمایه گذاری در این عرضه های اولیه دیجیتالی بیان می کنیم:
1-اولویت خود را سرمایه گذاری در عرضه اولیه هایی قرار دهید که معروف و مشهورترند و بازارهای کریپتوکارنسی آن را تائید میکنند.
2-فریب وعده های جذاب را نخورید. همه به دنبال این هستند که با حرف ها و قول های وسوسه کننده تر افراد را به سرمایه گذاری ترغیب کنند. با دقت و تحقیقات کافی پروژه را انتخاب کنید نه با وعده های بی پایه اما جذاب و فریبنده در توئیتر و سایر شبکه های اجتماعی.
3-پروژه باید تیم و سایت مشخص و شبکه های اجتماعی پر مخاطبی داشته باشد. اگر سرمایه گذاران بزرگ و شناخته شده در آن پروژه شرکت داشته اند، به اعتبار آن می افزایند و شما می توانید اعتماد بیشتری نسب به آن پروژه داشته باشید.
4-حتما وایت پیپر (White Paper) عرضه اولیه را بررسی کنید. این کار کمک می کند تا با اعضای تیم و اهداف پروژه و روند کار بیشتر آشنا شوید.
وایت پیپر سندی است که در آن ایده انجام یک کار جدید یا بهبود کارهای قبلی در فضای دیجیتال و بلاکچین است. آنچه در white paper ارائه می شود نقش نسبتاً مهمی در جذب سرمایه گذار برای پروژه های ICO بر عهده دارد.
5-از ابزارهای کمکی مانند ICO watch و Coinview برای بررسی عمیق تر و دقیق تر انواع عرضه های اولیه دیجیتالی کمک بگیرید.
مزایا و معایب ICO ها
از جمله مزایای عالی عرضه اولیه ها در مارکت کریپتو کارنسی، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- حذف فعالیت ها و پروسه های طولانی اداری
- دسترسی آسان و آنلاین با سرعت بالا برای خرید ارز دیجیتال و فروش آن
- بازدهی بسیار بالا در صورت موفقیت پروژه
- امکان تبدیل سریع به دیگر ارزهای دیجیتال یا پول فیات
- قیمت مناسب و بسیار پایین توکن های ICO
ICO ها علاوه بر مزایا و امکانات خاصی که میتواند برای تیم پروژه و سرمایه گذاران ایجاد کند، می توانند معایبی نیز داشته باشند:
- فراهم شدن زمینه برای کلاه برداری و سوء استفاده های مالی
- امکان وقوع شکست در پروژه و عدم موفقیت آن
- نوسانات زیاد قیمت در بازار ارزهای دیجیتال
مقالات معتبر و جدید ارزهای دیجیتال با رمزینو
مقاله ای که خواندید، توسط تیم تولید محتوای رمزینو به طور اختصاصی برای شما نوشته شده است. اگر این مقاله در افزایش دانش و آگاهی شما درباره دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال موثر بود، حتماً آن را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید و رمزینو را به دوستان خود معرفی کنید. در پایان اگر در خصوص این محتوا سوال یا نظری داشتید، در بخش دیدگاه ها، با ما در ارتباط باشید.